Yezidi genocide herdacht voor het Nederlands Parlement in Den Haag

Ter herdenking van de genocidale aanval op de Koerdische Yezidi-gemeenschap in Sinjar/ Shengal vier jaar geleden, waarbij duizenden Yezidis werden afgeslacht en tot slaaf werden gemaakt organiseerde de Koerdische vrouwenbeweging in Nederland een bijeenkomst voor het Nederlandse parlement in Den Haag.

De genocide werd in het bijzonder herdacht als een femicide, want buiten de bloedbaden, werden duizenden Yezidi-vrouwen en kinderen systematisch ontvoerd en verkocht op slavenmarkten, en een enorm aantal van hen verblijft nog steeds in gevangenschap.

Koerdische diaspora en supporters verzamelden zich op het drukke plein voor het Nederlandse parlement, met foto’s van de slachtoffers van het femicide en vele vlaggen van de YPG, YPJ, de Vrije vrouwenbeweging TJK-E en een foto van Abdullah Öcalan.

Er werden toespraken gehouden in het Nederlands en het Engels door vertegenwoordigers van de Koerdische Vrouwenraad die gekleed waren in witte lakens met rode stippen als symbool van het bloedvergieten van de Koerdische vrouwen. Ook werden er folders uitgedeeld aan geïnteresseerde voorbijgangers.

In de toespraak werd gezegd dat meer dan 5000 Yezidi-vrouwen en kinderen op slavenmarkten werden ontvoerd en verkocht en dat de genocide nog steeds aan de gang is, wat blijkt uit de illegale bezetting van Afrin door de Turkse staat en zijn islamitische bondgenoten. De Koerdische vrouwenbeweging eiste dat 3 augustus officieel zou worden erkend als een femicide en dat de daders, aanstichters en ondersteuners van de massale vernietigingspoging zullen worden vervolgd.Het evenement eindigde met het roepen van slogans.