Verontrustende gecoördineerde aanvallen en lynchpartijen door menigtes tegen Koerden in Turkije.

0
301359

Verontrustende gecoördineerde aanvallen en lynchpartijen door menigtes tegen Koerden in Turkije. 

hdpOp zaterdagochtend 17 december jl. is een bom ontploft in een bus waarin zich Turkse soldaten bevonden. Daarbij zijn er doden gevallen en er zijn ook gewonden. Het is niet duidelijk wie verantwoordelijk is. De actie is (nog) niet door een groepering opgeëist.

Als reactie op de bomaanslag in Kayseri hebben diverse groep nationalistische Turken de gebouwen van de Democratische Volkspartij (lees: HDP) aangevallen. Een groot aantal medewerkers die zich op dat moment in het gebouw in de stad Kayseri bevonden is een paar uur gegijzeld. Na het binnendringen van de aanvallers zijn er vanuit de ramen Turkse vlaggen gehesen. Niet veel later is het gebouw onder toezicht van de Turkse politie door dezelfde groep fascistische Turken in brand gestoken. Met alle gevolgen voor de papieren en bescheiden van dien.

Op dezelfde dag is in de avonduren ook het HDP-gebouw in Istanbul doelwit van Turkse nationalisten. Daar is een groep bijeen gekomen om anti-democratische en anti-Koerdische slogans te roepen. Ook de strijdkreet takbir, waarbij Allah als de (aller)grootste macht wordt uitgeroepen, werd herhaaldelijk geschreeuwd in samenhang met het wapperen van Turkse vlaggen. Vervolgens is het gebouw aangevallen met knalvuurwerk. Wederom onder toezicht van de Turkse politie.

Een paar uur later is Turkije een bomaanslag rijker. Een ander HDP-gebouw in de Turkse stad Istanbul is daarbij in rook opgegaan. Gelijktijdig vallen Turken in de hoofdstad Ankara 3 verschillende HDP-gebouwen aan. Kogels hebben daar het hoogste woord. Ook in de Turkse kuststad Izmir wordt op dezelfde avond gebouwen van de Democratische Volkspartij met grof geweld binnengevallen. De hele avond hebben Turks geweld en agressie de overhand. Burgers die proberen de nationalisten tegen te houden en te kalmeren worden door de Turkse politie gearresteerd.

Niet veel later wordt duidelijk dat in andere grote steden waaronder Bursa, Erzincan en Hatay de nationalisten met pistolen de straat zijn opgegaan om de HDP-gebouwen te vernielen en het volk te intimideren.

De Turkse nationalisten die verantwoordelijk zijn voor de bomaanslagen op en vernielingen van de HDP-gebouwen menen dat de ontploffing in Kayseri het werk is van de Koerden en de aanhangers van de HDP. Koerdische burgers worden op straat aangevallen en volgens berichtgeving worden Koerdische burgers na arrestatie zwaar mishandeld en gemarteld door de Turkse politie. Iedereen die op straat het geweld probeert te voorkomen wordt eveneens opgepakt. In totaal is er ca. 157 gebouwen van de HDP en die van de oppositiepartij van de CHP aangevallen.

De Turkse president Erdoğan is akelig stil en draagt de veiligheidstroepen niet op om zinloos geweld te voorkomen. Turkije anno 2016 gaat het nieuwe jaar in met schandalen als nooit tevoren.

DemNed
Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here