Turkije sluit Koerdische en Turkse zenders

0
245

Sinds vorige week heeft de Turkse staat meer dan 25 Tv-zenders en 11 radiozenders uit de lucht gehaald. Het gaat onder andere over de Turkse en linkse zenders IMCTV, Yoltv en Hayat TV, de Alevitische zender TV10 en de Koerdische zenders Zarok TV en Jiyan TV. Bij onder andere IMCTV werd het kantoor door de politie binnengestormd en werd met politiegeweld de uitzending gestopt.

Volgens de Turkse staat zouden de zenders banden hebben met terroristische organisaties en daardoor een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid. Hierdoor maakt de Turkse wet het mogelijk dat er ingegrepen kan worden op verzoek van een relevante commissie en met de goedkeuring van de minister. Deze wet is aangenomen tijdens de noodtoestand, die na de mislukte couppoging werd ingesteld.

De beschuldigde zenders zijn van de satelliet TÜRKSAT afgehaald. Deze satelliet is eigendom van de Turkse staat. Om internetuitzendingen te voorkomen, heeft de Turkse politie de kantoren van een aantal zenders gesloten.

De Franse satellietaanbieder Eutelsat heeft ook de Koerdische zender MedNuceTv gesloten. Volgens de zender volgt Eutelsat de orders van het Turks regime op, die een oorlog heeft gestart tegen de vrije pers.

De Turkse staat heeft al een lange tijd de persvrijheid en de schamele democratie in Turkije beschadigd. Persvrijheid voor Koerden was al tientallen jaren onmogelijk in Turkije. De Europese persvrijheid gaf de Koerden de democratische vrijheid die zij nastreefden in hun eigen pers. Europa was het boegbeeld voor persvrijheid. De invloeden van de Turkse staat op Eutelsat bewijst dat het autoritaire regime ook het doel heeft om de persvrijheid en democratie in Europa aan te vallen. Het is treurig dat Eutelsat de Europese waarden heeft laten beschadigen door MedNuceTv te sluiten.

Demned

Raad van Gemeenschappen in Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here