Stop met de politieke uitleveringen van Koerden aan Turkije!

0
1684

Stop met het criminaliseren van Koerden! Vrijheid voor mevrouw Gulizar Tasdemir!

Met veel verdriet heeft de Koerdische gemeenschap in Europa, zo ook in Nederland, het nieuws ontvangen over de uitlevering van de vrouwelijke Koerdische activiste Gulizar Tasdemir door Noorwegen aan Turkije. Waar mevrouw Tasdemir dit aan te danken heeft en wat de reden van uitlevering aan Turkije is, is ons nog niet bekend.

Gulizar Tasdemir is een veteraan binnen de Koerdische gemeenschap; ze is een Koerdische activiste die 27 jaar van haar leven in de frontlinie van de Koerdische strijd heeft doorgebracht. Zij geeft een stem aan de misdaden tegen de mensheid door Turkije en zij is een van de velen, die vastbesloten zijn zich te verzetten tegen het tirannieke regime van Erdogan. Bovendien is zij een van de duizenden Koerdische vrouwen, die hebben gevochten tegen ISIS, voor onze vrijheid, zo ook in Nederland en heel Europa, om onze straten vrij van ISIS te houden. Ze heeft gevochten om minderheden een stem te geven in Turkije en voor de rechten van de Koerden.

We begrijpen dat Gulizar Tasdemir de afgelopen jaren ernstig ziek is geweest en nog steeds gezondheidsproblemen heeft. Desondanks hebben de Noorse autoriteiten haar in onmenselijke omstandigheid, vastgebonden aan haar polsen en enkels, uitgeleverd aan Turkije. Ze is door de Noorse autoriteiten overgedragen aan een regime dat vrouwelijke revolutionairen executeert, hun naakte lichamen blootlegt, hun lijken door de straten sleurt en ze van de kliffen gooit. Een regime dat de uitloper is van eerdere regimes, die de borsten van vrouwelijke gevangenen afsnijden en misselijkmakende handelingen uitvoeren op de lichamen van vrouwen om hen te vernederen.

Het lijdt geen twijfel dat Noorwegen als een ‘wieg van de democratie’ van de ene dag op de andere is veranderd in een opportunistische staat die het radicaal islamitische / ultranationalistische regime van Erdogan goedkeurt. Een bloeddorstig regime dat berucht is om zijn bedreigingen, corruptie en genocide.

We zullen in de komende dagen of maanden vanuit de Koerdische gemeenschap stilstaan bij hoe er in Europese landen, met de democratische rechten van onze achterban omgegaan wordt . We vragen ons dan ook af wat Noorwegen ertoe bewogen heeft om deze stap te zetten en of het met economische belangen te maken heeft. Zou het kunnen dat er weer een gaspijpleiding, kerncentrale of olieveld in Noorwegen is verpand? Of, heeft Noorwegen een vrouwelijke Koerdische activiste ingeruild in ruil voor de belofte van Erdogan om geen vluchtelingen naar hen toe te ‘zenden’? Ongeacht de overwegingen, belangen van Noorwegen, zijn deze ondemocratische acties van Noorwegen onacceptabel. Turkije is een land dat openlijk mensenrechten, recht en gerechtigheid negeert. Als Koerden en vrienden van Koerden zullen we niet stil toe blijven kijken, hoe Koerden of vrienden van Koerden worden overgedragen aan de coalitiepartners van ISIS zoals Turkije, door de zogenaamde ‘democratische’ Europese landen.

DEMNED