Stop de Turkse aanvallen op YPG!

0
317

Stop de Turkse aanvallen op YPG!

Turkije heeft woensdagavond 19 oktober 26 luchtaanvallen uitgevoerd op stellingen van de Koerdische YPG in Rojava (Noord-Syrië). Het getroffen gebied ligt ten noorden van Aleppo en betreft het gebied wat door de YPG reeds heroverd was op Islamitische Staat. Sinds augustus valt het Turks leger geregeld vanuit de lucht Rojava aan. Negen gebouwen, één pantservoertuig en vier wagens van de YPG zijn vernietigd. Over het aantal slachtoffers hebben Turkse en Koerdische media uiteenlopende verklaringen. Turkije beweert ruim 200 YPG-strijders te hebben gedood. De YPG spreekt dit tegen en geeft aan dat er 15 strijders zijn gedood en dat er nog eens 11 gewond zijn geraakt.

Terwijl er een grote, gezamenlijke operatie gaande is in Mosoel tegen Islamitische Staat, besluit de Turkse staat de aanvallen op de YPG voort te zetten en haar troepen illegaal te stationeren in Noord-Irak. Door de stellingen van YPG/YPJ/SDF aan te vallen, helpt Turkije IS en andere radicale groeperingen in Syrië om de Koerdische groeperingen te verzwakken. Terwijl de YPG/YPJ/SDF het meest effectief zijn in de strijd tegen IS. Het is opmerkelijk dat de Europese Unie en NATO intentioneel nalatig zijn tegenover de vernietigende politiek die Turkije bedrijft in haar buurlanden. Hiermee geven zij een vrijbrief aan Turkije om de eigen anti-Koerdische agenda voorop te stellen in plaats van het internationaal belang: het definitief uitschakelen van IS.

De Koerdische gemeenschap in Nederland maakt zich ernstig zorgen om deze ontwikkelingen en escalaties. Helemaal nu het offensief tegen IS in Mosoel gaande is, verwachten de Koerdische Nederlanders dat de Turkse staat aangesproken zal worden op de misdaden welke zij begaat in Rojava Federatie en de Koerdische Autonome Regio in Noord-Irak.

De Koerden in Nederland zullen hun ongenoegen uiten over deze aanvallen, door protestacties te houden in Den Haag en Amsterdam op 21 oktober 2016. Deze acties zullen om 16.00 uur aanvangen. De demonstratie in Den Haag zal plaatsvinden voor het Turkse Consulaat.

Demned veroordeelt de aanvallen op YPG/YPJ/SDF-stellingen en de bezetting in Bashiqa(Noord-Irak) door de Turkse staat.

Demned

Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here