Oorlog tegen de Koerden is 42ste dag ingegaan.

0
276
Op 20 januari 2018 is Turkije, gesteund door jihadistische groeperingen, een militaire interventie begonnen in Afrin, een overwegend Koerdische regio in het noordwesten van Syrië; een gebied die tot nu toe een veilig plek bood aan duizenden vluchtelingen. De agressie van Erdoğan is gericht tegen de Democratische Strijdkrachten van Syrië (SDF), een coalitie van Koerdische, Arabische, Turkmeense, christelijke en andere strijdkrachten, die een leidende rol inneemt in de strijd tegen de Islamitische Staat en die recentelijk Raqqa heeft bevrijd.
Erdoğan maakte vier dagen na het begin van het offensief bekend dat hij de demografische samenstelling van Afrin wil veranderen, door de Koerden, maar ook christenen en andere minderheden, te vervangen door Arabische soennieten. Dit is een aankondiging van een voorgenomen etnische zuivering.
Koerden en andere groepen in Noord-Syrië hebben nooit een bedreiging gevormd voor Turkije. Turkije heeft tot heden nooit bewijs geleverd aan de VN, dat er vanuit Syrië aanvallen op Turkije zijn geweest, om recht op zelfverdediging te rechtvaardigen. Deze onrechtmatige aanvallen vanuit Turkije gebeuren onder toeziend oog van het Westen. Het stilzwijgend toekijken hoe Erdogan de democratie in Turkije kapotmaakt, zorgt ervoor dat Erdogan zijn grenzen nog meer kan verleggen en zijn macht nog meer kan uitbreiden. In Turkije vindt momenteel een razzia plaats tegen vele linkse groepen, academici, intellectuelen, de HDP (derde grootste politieke partij), HDK |(democratische congres der volkeren) en journalisten die het regime van Erdogan bekritiseren. Iedere oppositie wordt monddood gemaakt. Erdogan gebruikt ook het internationale rechtssysteem om Koerden aan te vallen, zoals onlangs is gebeurd in Tsjechië bij de arrestatie van Salih Muslim, de voormalige co-voorzitter van PYD.
Zaterdag 03 maart zullen de Koerdische Nederlanders en hun vrienden wederom demonstreren tegen deze aanvallen van de Turkse staat op de burgers Afrin, zoals ze dat afgelopen weken hebben gedaan in Nederlandse maar ook andere Europese steden.
We roepen individuen, maatschappelijke organisaties, politieke partijen en de Nederlandse regering op om:
1) de aanval van Turkije op Afrin te veroordelen en initiatieven te nemen om de agressie van Erdoğan tegen de bevolking in Afrin te beëindigen,
2) wapenleveranties aan Turkije stop te zetten en de inzet van NAVO- wapens door Turkije en hun jihadistische handlangers te veroordelen,
3) politieke en humanitaire steun te verlenen aan het kanton bestuur van Afrin.
Graag nodigen wij u uit voor onze demonstratie op zaterdag 03 maart 2018 om 14.30 uur op het Schouwburgplein in Rotterdam.