Stop de anti-democratische politiek van de AKP!

0
183

Het AKP-regime in Turkije heeft 28 democratisch verkozen gemeentebesturen vervangen door AKP-gezinde bewindvoerders. Dertig jaar geleden vond er ook een soortgelijke  politieke manoeuvre plaats tijdens de coup van 12 september 1980.

Met de vervanging van de bestuurders in deze gemeentes worden verscheidene constitutionele clausules en internationale overeenkomsten, welke ook zijn ondertekend door Turkije, geschonden. Voorbeelden hiervan zijn de Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens, de Europese Charter van Local Self Government, de universele rechten en de fundamentele mensenrechten.

 

De stem, en dus de wil van het volk (met name het Koerdische volk), wordt op deze manier genegeerd en buitenspel gezet. De gemeentebesturen in deze Koerdische steden zijn verkozen met 65 tot 95 procent van de stemmen. De AKP-regering heeft het gemunt op de Koerdische steden welke tot voor kort in handen van de DBP waren. Deze onrechtvaardige beslissing van president Erdogan is niet legitiem en alles behalve democratisch. In het licht van de ‘zuiveringen’ van president Erdogan en deze daad lijkt het erop dat de AKP resoluut van haar voormalige koers is afgeweken. Waar de AKP een paar jaar geleden nog democratie predikte, zijn ze vandaag de dag volledig omgeslagen in een autoritair regime. Op lange termijn zal dit voor meer instabiliteit en sociale problemen zorgen. De onoplosbaarheid van de Koerdische kwestie zal hierdoor nieuwe proporties aannemen.

 

De burgers die op deze mensen hebben gestemd, steunen de gekozen gemeentebesturen. Sinds de overname door AKP is het lokale volk aan het demonstreren en protesten. Deze protesten worden zoals gewoonlijk hardhandig de kop ingedrukt door de Turkse politie. Het volk zal niet instemmen met de onrechtvaardige regulaties! De Turkse regering moet onmiddellijk deze niet-democratische maatregelen opheffen en de democratisch verkozen bestuurders opnieuw aanstellen. Tot die tijd zullen de protesten doorgaan.

 

Demned Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here