Stop de aanvallen van het Turkse leger op de Koerdische bevolking in Noord Syrie en Irak!

0
908

Dringende oproep

Stop de aanvallen van het Turkse leger op de Koerdische bevolking in Noord Syrie en Irak!

Turkse oorlogsvliegtuigen zijn op 25 april 2017 begonnen met het bombarderen van Şengal (Sinjar-Noord Irak / Koerdistan) en Dêrik (Karaçokê-Rojava in Noord Syrie / Koerdistan).

Volgens de laatste informatie hebben 26 Turkse oorlogsvliegtuigen dorpen in Şengal aangevallen. De bombardementen vanuit de Turkse overheid zijn nog steeds gaande. Zoals wij eerder hebben meegemaakt, heeft de Turkse overheid weer alle communicatienetwerken vóór de luchtoperatie in Dêrik en omliggende gebieden volledig afgesneden. Vele Koerdische burgers en Koerdische strijders hebben hierbij de dood gevonden of zijn gewond geraakt. Het Turkse leger respecteert daarbij geen enkele internationale verdragen bij hun aanvallen op de burgerbevolking!

Afgelopen nacht hebben Turkse oorlogsvliegtuigen aantal radiostations, zoals Dengê Roajva Radio en ÇIRA-FM, en het YPG-hoofdkwartier in Karaçokê gebombardeerd. De hoofdcommandant van de YPG roept de bevolking van Rojava op om voor hunzelf op te komen. YPG heeft de volgende verklaring afgelegd: “Op dinsdag 25 april om 02:00 uur hebben Turkse oorlogsvliegtuigen een intense luchtaanval op het hoofdkantoor van YPG in Karaçokê uitgevoerd. Het pers- en publicatiecentrum, het radiostation, het communicatiecentrum en een aantal militaire organisaties zijn gebombardeerd door het Turkse leger. Als gevolg van deze brutale aanval, hebben een aantal van onze vechters hun leven verloren, terwijl anderen gewond zijn geraakt. Hun identiteit zal nog bekend worden gemaakt. Als YPG benadrukken wij dat een dergelijke aanval vanuit de Turkse overheid onze wil en onze vastberadenheid tegen het ISIS terrorisme niet zal beïnvloeden. Ook roepen we de mensen van Rojava, van diverse etnische achtergronden, op om gebruik te maken van hun legitieme zelfverdedigingsrecht om.”

De co-voorzitter van de Democratische Unie Partij (PYD) heeft verklaard dat dergelijke luchtaanvallen vanuit de Turkse staat worden uitgevoerd om ISIS te ondersteunen. “De westerse coalitiepartners van PYD, die met ons samen vechten tegen ISIS, moeten een duidelijkere standpunten aannemen tegen de Turkse overheid. Op dit moment vallen de Turkse oorlogsvliegtuigen de bevolking en strijdkrachten in Rojava aan, terwijl de PYD en de Koerdische bevolking aldaar al geruime tijd tegen het ISIS-terrorisme vechten. De westerse coalitiepartners van de PYD zouden deze aanvallen van de Turkse overheid niet moeten accepteren”. De Syrische Democratische Raad (MSD) bevestigde in een verklaring dat dergelijke aanvallen vanuit de Turkse overheid worden uitgevoerd om de Raqqa-operatie te saboteren en om ISIS ademruimte te geven. Deze aanvallen vanuit de Turkse staat worden uitgevoerd op het moment dat de PYD en andere Koerdische strijdmachten de overhand op ISIS krijgen.

 

Vandaag, 25 april 2017 vinden er demonstraties plaats vanuit de Koerdisch Nederlandse gemeenschap in Nederland, zowel in Arnhem om 17.00 uur op het Willemsplein, als in Den Haag voor het parlementsgebouw om 18.0 uur. Morgen, 26 april, is er een demonstratie in Amsterdam om 18.00 uur op het Rembrandplein. We roepen de westerse coalitiepartners van de PYD op om de aanvallen van de Turkse overheid op de Koerdische bevolking een halt toe te roepen.

Namens DEMNED bestuur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here