Stop de aanvallen in samenwerking met de Turkse regering op de volksbeschermingseenheden van Yezidische Koerden in Shengal.

0
411

Dringende oproep aan de strijdkrachten van KDP: stop de aanvallen in samenwerking met de Turkse regering op de volksbeschermingseenheden van Yezidische Koerden in Shengal.

Sinds 2 maart jl. maken de strijdkrachten van KDP, onder leiding van president Barzani in Zuid-Koerdistan (het Koerdische deel in Irak) in samenwerking met de Turkse regering, zich schuldig aan aanvallen die  gepaard gaan met geweld. De volksbeschermingseenheden van Yezidische Koerden (YBŞ/YJE) liggen onder vuur in de plaatsen Sinune en Khanesor in de regio Shengal (Sinjar). De YBŞ/YJE heeft het leven van meer dan honderdduizend mensen gered toen de terroristen van Islamitische Staat (IS) een massamoord pleegden op Yezidische Koerden in 2014.

De aanvallen van KDP vinden plaats sinds het bezoek van Barzani aan Turkije waar hij met president Erdogan hoogstwaarschijnlijk de plannen om YBŞ/YJE aan te vallen heeft besproken. Deze aanvallen brengen het verzet van YBŞ/JYE tegen IS in gevaar.

Duidelijk is dat de Yezidi’s zich na de genocide van 2014 door IS niet opnieuw weerloos zullen overgeven. De Yezidische Koerden hebben geen vertrouwen in KDP, omdat de peshmerga’s (militaire eenheid van de KDP, red.) zich in 2014 hebben teruggetrokken zonder enige vorm van hulp te bieden tegen de aanvallen van IS. De YBŞ/YJE daarentegen heeft zich verzet tegen IS en zal zich ook nu verzetten tegen de strijdkrachten van KDP. De Yezidische Koerden willen zichzelf kunnen besturen en verdedigen. Hiervoor hebben ze eigen volksbeschermingseenheden opgericht om zichzelf tegen de barbaren van IS te verdedigen: de YBŞ/YJE

De YBŞ en de Yezidische Raad van Shengal hebben een oproep gedaan om met de KDP om tafel te gaan en via de diplomatieke route het geweld een halt te roepen. Helaas worden deze voorstellen tot een dialoog genegeerd door de strijdkrachten van KDP en de Turkse regering.

De YBŞ/YJE en de Yezidische Raad roepen de EU en VS op te interveniëren en Turkije een halt toe te roepen in het tegen elkaar opzetten van de lokale Koerdische krachten. Een burgeroorlog tussen Koerden onderling moet daarbij worden voorkomen. Alle Koerdische eenheden zouden zich samen met de internationale strijdkrachten moeten kunnen focussen op het verdrijven van IS.

De hele wereld is een aantal jaren geleden getuige geweest van het feit dat Yezidi’s het slachtoffer zijn geweest van genocide door IS. Zal de wereld deze keer op tijd opkomen tegen dit geweld?

DemNed roept de Nederlandse regering, alle Koerdische partijen, de VS, de EU evenals de Iraakse overheid op om druk uit te oefenen op KDP, president Barzani en de Turkse regering, zodat er plaats wordt gemaakt voor onderhandelingen tussen de lokale Koerdische krachten. Alleen op deze manier zullen de aanvallen door KDP onder druk van Turkije worden gestopt.

Den Haag, 8 maart 2017

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here