Russische ambassadeur doodgeschoten in Ankara door Turkse politieagent

0
228

Russische ambassadeur doodgeschoten in Ankara door Turkse politieagent

De Russische ambassadeur Andrej Karlov werd aan het einde van de middag doodgeschoten, toen hij een toespraak hield in een kunstgalerij in Ankara. De dader was een 22 – jarige Turkse man die tot een speciale politie eenheid behoorde en tevens lid bleek te zijn van Erdogans Ottomaanse jongeren militie. De dader heeft de politie controle weten te omzeilen door zich voor te doen als een beveiliger, waarna hij in gelegenheid kwam om de Russische ambassadeur om te brengen.

De banden tussen Turkije en Rusland stonden de afgelopen maanden al op gespannen voet en heeft vandaag opnieuw een hoogtepunt bereikt. De misstanden in Turkije nemen toe sinds de mislukte coup in juli. Nadat er een klopjacht werd geopend op academici en parlementariërs in Turkije, lijkt het er nu ook op dat diplomaten niet meer veilig zijn in Turkije.

Sinds Erdogan de macht heeft gegrepen in Turkije glijdt het land steeds meer af naar een conservatief-islamitische staat, waarbij steeds meer geradicaliseerde politieagenten en ambtenaren in dienst komen die openlijk sympathiseren met terroristische organisaties als IS, Al – Nusra en andere jihadistische groeperingen. De dader van deze aanslag in Ankara is hier een sterk voorbeeld van. Nadat de schutter het vuur opende riep hij een aantal leuzen als ‘’Allah u akbar’’ ( God is groot ) die refereren naar de jihadistische opvattingen. Ook riep de dader “vergeet Aleppo niet, vergeet Syrië niet!”

Deze aanslag is het gevolg van het politieke beleid dat Erdogan voert sinds het begin van de oorlog in Syrië. De Turkse regering heeft openlijk jihadistische groeperingen financieel en militair gesteund in Syrië. Dit is gebleken na diverse openbaringen van o.a. Wikileaks. De Turkse premier Erdogan heeft deze aanslag over zichzelf afgeroepen door het gevoerde beleid.

DemNed veroordeelt deze laffe aanslag op de Russische ambassadeur in Turkije en onze gedachten zijn bij de nabestaanden.

 

DemNed
Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here