Registratie van Koerden en ‘jacht op Koerden’ in Europa door Turkije

0
300
2013-03-21 15:41:35 DEN HAAG - Premier Mark Rutte (R) en zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan tijdens de persconferentie na hun bespreking in het Catshuis. Erdogan brengt op uitnodiging van Rutte een officieel bezoek aan Nederland. ANP MARTIJN BEEKMAN

Registratie van Koerden en ‘jacht op Koerden’ in Europa door Turkije

Premier Mark Rutte (R) en zijn Turkse collega Recep Tayyip ErdoganMARTIJN BEEKMAN

In de afgelopen maanden, na ‘de mislukte coup ‘, is de sfeer in Turkije zeer grimmig geworden. De regerende AK-partij continueert haar repressie op de HDP, Koerden, Alevieten, progressieve mensen, andersdenkenden en oppositiemedia, zowel in het binnen- als buitenland. Er gaat geen dag voorbij zonder dat er gekozen parlementariërs van de HDP of kritische journalisten worden gearresteerd onder het mom van terrorismebestrijding of coupbestrijding. Er wordt door president Erdogan zeer hevig misbruik gemaakt van de chaos en angst die momenteel heerst.

Naast de afbrokkelende democratie van Turkije, is de Turkse president Erdogan ook bezig met een illegale invasie en bezetting van Rojava ( West-Koerdistan in Syrië) en Bashur ( Zuid-Koerdistan in Irak) om te voorkomen dat Koerden autonomie en meer rechten krijgen. Het land is een ongeleide projectiel geworden voor het Midden-Oosten, waarbij Erdogan wisselende, turbulente coalities met verschillende partijen groeperingen vormt en daardoor zelfs een gevaar vormt voor de wereldvrede. Dit kan destructieve gevolgen hebben voor de veiligheid van burgers in Turkije, maar ook voor de Europese burgers, vanwege de NATO-lidmaatschap van Turkije.

President Erdogan heeft recent een oproep gedaan aan alle Europees-Turkse organisaties en burgers om Koerden en andere minderheden die sympathiseren met de HDP, PYD, PKK of Gülen te registreren; daarbij roept hij niet op tot registratie van bijvoorbeeld sympathisanten van Al-Qeaida of IS, wat opmerkelijk is. Dit is vergelijkbaar met wat Hitler deed met de Joodse gemeenschap in de jaren voorgaand aan de Tweede Wereldoorlog. Hetzelfde fascisme lijkt in Europa een voetstuk te krijgen onder volgers van President Erdogan en dit baart ons enorme zorgen.

De consequenties zijn al voor de Koerdische gemeenschap voelbaar. Onze democratische volksverenigingen in Europa zijn het doelwit van aanvallen en vernielingen door Turkse burgers in verschillende Europese landen, die het mandaat van Erdogan krijgen om de democratische rechten van in Europa leven Koerden en andere bevolkingsgroepen te schenden. De laatste jaren zien wij overal op de wereld een stijging in de aanvallen op Koerdische gemeenschappen. Met name na haat zaaiende oproepen van Turkse organisaties of individuen ontstaan er pieken in de frequentie en de ernst van de aanvallen op Koerdische burgers en verenigingen/instituten.

DemNed vraagt de Nederlandse en Europese regeringen om met zeer veel zorgvuldigheid hiermee om te gaan en de Koerdische registraties te laten stoppen en hier niet aan mee te werken. De vrijheid van meningsuiting en het respecteren van democratische rechten van een ieder is een groot goed en is de reden waarom vele Koerden Turkije zijn ontvlucht.

Daarnaast hopen we dat we van geschiedenis leren en dat het voor zich spreekt dat registraties van gemeenschappen of bevolkingsgroepen in het verleden hebben bewezen dat er desastreuze gevolgen uit kan komen. Hiermee willen we aangeven dat onze gemeenschap, die eveneens in grote getalen in de verschillende Europese landen leven, vrezen voor hun veiligheid, nota bene in Europa!

We roepen op om Erdogan en zijn aanhangers te stoppen zich te bemoeien met het beleid in Nederland en andere Europese landen; we roepen op om schendingen van de democratische principes, die een groot goed zijn voor alle gemeenschappen die in Europa leven, een halt toe te roepen!

DemNed
Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here