Opheffing immuniteit HDP-parlementariërs

0
285

Sinds vorige week zijn in het Turks parlement veel ongeregeldheden rondom de wijziging van de onschendbaarheidswet. Parlementariërs van de Ak-partij hebben de Koerdische HDP aangevallen tijdens de vergaderingen. Flesjes vlogen in de rondte en er zijn flinke klappen uitgedeeld. Een aantal parlementariërs zijn gewond geraakt.

De grondwettelijke commissie is akkoord gegaan over de wijziging van artikel 301 in de Turkse grondwet, die stelt dat afgevaardigden onschendbaar zijn. Na de grondwetswijziging is het Openbaar Ministerie in staat de immuniteit van parlementariërs op te heven. Deze wijziging treft alleen de HDP-parlementariërs: 49 van de 59 riskeren een opheffing van onschendbaarheid. Zij worden ervan beschuldigd de PKK in het parlement te vertegenwoordigen.

De ultra-rechtse MHP, de sociaal-democratische CHP en de conservatieve Ak-partij willen hiermee de Koerdische politieke participatie onmogelijk maken. Ondertussen is de oorlog tegen de Koerdische burgers in volle gang en worden Koerdische steden compleet verwoest. De politieke blokkade op de HDP is een ware ondergang van de democratie in Turkije.

De HDP heeft altijd geweld afgezworen en gestreefd naar democratische oplossingen. Als de partij van alle volkeren in Turkije wilt de HDP een einde maken aan ongelijkheid en onderdrukking. De partij streeft er naar de democratie en mensenrechten in Turkije te verbeteren. Ook heeft de partij meermaals verkondigd een voorstander te zijn van volledige afschaffing van de onschendbaarheid.

Wij willen de Nederlandse regering, die momenteel voorzitter is van de Europese Unie, oproepen om solidair te zijn met de HDP en Turkije aan te spreken op de mensenrechtenschendingen. De HDP heeft recht op deelname aan de Turkse politiek en het geweld tegen Koerdische parlementariërs en burgers moet gestopt worden.

De Koerdische gemeenschap in Nederland is solidair met de HDP. Op vrijdag 9 mei om 15 uur zullen zij demonstreren op Het Plein in Den Haag voor de Tweede Kamer. Ook zal een dossier worden overhandigd aan de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor de ondemocratische grondwetswijziging en de wrede oorlog tegen de Koerdische burgers.

DemNed/Fedkom Raad van gemeenschappen uit Koerdistan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here