Martelingen, executies, surveillances en verdwijningen door het toedoen van de huidige AKP bewind van Erdogan, in het dorpje Xirabê Baba in Mêrdin/Nisêbîn district.

0
255

Martelingen, executies, surveillances en verdwijningen door het toedoen van de huidige AKP bewind van Erdogan, in het dorpje  in Mêrdin/Nisêbîn district.

 Op 1 februari jongstleden heeft de Turkse regering een ‘avondklok’ ingesteld in 9 dorpen in Koerdisch gebied, die de volgende dag weer waren opgeheven, behalve in het dorpje Xirabe Baba. De ‘avondklok’aldaar loopt tot op heden 24 uur per dag door. Daarnaast hebben Turkse regeringstroepen 3 personen geëxecuteerd, huizen gesloopt en in brand gestoken en de surveillance in de vele dorpen eromheen opgevoerd. De Turkse militairen blokkeren de doorgang in en uit het dorpje, sluiten de internet en telefoonlijnen af, vallen de burgers met traangasbommen aan en blokkeren het vervoer van gewonden naar ziekenhuizen. De embargo, die is ingesteld door de AKP regering op het dorpje, is op dit moment volopgaande. Naast de executies van 3 dorpsbewoners zijn er door de Turkse militairen ook 39 dorpsbewoners gemarteld en is er van 2 dorpsbewoners niks meer vernomen. Er zijn 29 personen vastgehouden, die tot heden in de TEM divisie (Turkse anti-terreur kantoor) worden vastgehouden. Er zijn 9 personen, mannen en vrouwen,publiekelijkgemarteld midden op het dorpsplein en later afgevoerd naar TEM’s detentiecentrum. Kinderen worden gegijzeld en mogen niet terug haar hun ouders. Huizen van opgepakte families worden als kazernes gebruikt door het Turkse leger.

Een HDP-parlementarier van de stad Amed (Diyarbakir), Feleknas Ûca,geeft aan dat de staatsterreur op het dorpje Xirabe Baba nog steeds gaande is, door de opgelegde avondklokken en embargo en dat er geen nieuws of informatie meer verkregen kan worden over wat er gaande is in het dorpje. Üca benadrukt dat ondanks dat de Turkse soldaten klaar zijn met hun operaties in de dorpen, ze in dit dorpje de embargo in stand houden om alle bewijzen en sporen van moordpartijen en martelingen uit te wissen. Daarnaast vertelt Üca;“Op dit moment kunnen we geen duidelijk beeld krijgen van de gebeurtenissen in het dorpje. Een deel van de mensen zit gevangen in hun eigen huizen, een deel is opgepakt, de embargo is volop gaande en men mag het omsingelde dorpje niet verlaten. Op de executies van 3 dorpsbewoners en publiekelijke martelingen na, kunnen we geen andere informatie verkrijgen,  omdat de toegang tot het dorpje voor onze delegaties worden geblokkeerd”.

Dringend oproep
Sinds vorig jaar zijn de Koerdische dorpen en steden Varto, Cizre, Sur, Silopi and Hezex, Nusaybin, Gever, Derik, Kerboran, Şırnak, Farqin, Bağlar, Bismil, Qoser meedogenloos door het Turkse leger vernield en zijn er honderden onschuldige burgers omgekomen. Nu zijn we weer getuige van een exact vergelijkbare staatsterreur op dit dorpje met enorme vernielingen, vernietigingen, naast uitmoording en ontheemding van de bevolking.

We doen een dringend oproep aan de internationale instanties, regeringen en het publiek om de benodigde acties tegen de Turkse staat te ondernemen om dit soort onmenselijke wreedheden in Koerdistan een halt toe te roepen.

Zaterdag is er een meeting in zowel Den Haag (Malieveld om 16.00 uur) als in Amsterdam (Rembrandtplein om 14.00 uur) van Koerdische demonstranten en sympatisanten om tegen deze staatsterreur van de Turkse AKP regering te protesteren.

DemNed
Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here