Mam Jalal zal altijd in onze herinnering voortleven

0
1199

Dinsdag 3 oktober 2017 bereikte ons het hartverscheurende nieuws over het overlijden van mam Jalal. In 2012 werd Jalal Talabani getroffen door een beroerte, waarna zijn gezondheid drastisch is verslechterd. Het afgelopen jaar reisde hij af naar Duitsland om zich te laten behandelen, echter heeft dit niet mogen baten. Mam Jalal is op 83-jarige leeftijd overleden na een hersenbloeding, ten gevolge van zijn eerder opgelopen beroerte.

Op 14-jarige leeftijd sloot Talabani zich aan bij de Koerdische Democratische Partij (KDP), waarmee hij deelnam aan de eerste gewapende Koerdische opstand in Zuid-Koerdistan (Noord-Irak). In het jaar 1975 besloot hij om uit de KDP te stappen, om zijn eigen partij op te richten. Dit was het begin van de PUK (De Patriottische Unie van Koerdistan). Een nieuw tijdperk brak aan voor Talabani en zijn partij na de val van het regime van dictator Saddam Hoessein. Mam Jalal werd als eerste niet-Arabier gekozen tot de president van Irak. Onder het bewind van Mam Jalal werd een nieuwe grondwet doorgevoerd, waardoor de Koerdische regio in Noord-Irak meer autonomie kreeg toegekend. Jalal Talabani zal door zijn aanhang herinnerd worden als een held, die zich hard maakte voor een onafhankelijk Koerdistan met meer sociale rechten voor de gehele bevolking.

Namens DemNed condoleren wij de Koerdische gemeenschap met het verlies van mam Jalal. Ook wensen wij iedereen veel sterkte met het verwerken van dit verlies. Mam Jalal zal voor altijd verbonden blijven aan de strijd voor Koerdische onafhankelijkheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here