Koerden weigeren zich terug te trekken

0
293

Hoe snel de Amerikaanse politiek in het Midden-Oosten kan veranderen, blijkt nu weer na het bezoek van vice-president Joe Biden aan Erdogan vorige week. Gedurende zijn bezoek bood Biden zijn excuses aan omdat Amerika niet sneller empathie getoond had voor Turkije na de couppoging. Dit omdat Turkije zich zoals gewoonlijk weer perfect in een slachtofferrol had gemanoeuvreerd.

Maar wat nog meer verbazing wekte: Amerika eiste dat de Koerdische strijders van de YPG zich terug zouden trekken van de oostoevers van de Eufraat. Uitgerekend de enige bondgenoot van de Amerikanen die ter aarde ten strijde trok tegen de IS, wordt nu teruggefloten om het moordende Turkije een plezier te doen.

De YPG heeft hier inmiddels op gereageerd door te verklaren dat men zich niet zal terugtrekken. Zeker niet omdat men al zoveel offers heeft gebracht gedurende de bevrijding van Kobani, Shingal en Manbij.

Het komt er dus op neer dat de Amerikanen de Koerden gebruikt hebben en nu kiezen voor zwaarder wegende belangen: geopolitieke belangen. En die belangen, o.a. dus de handel met Turkije, komt nu in het gedrang. Want Rusland en Iran pikken bondgenoot Turkije in.

Maar komt dit bezoek niet heel toevallig uit, nu Turkije de banden weer aanhaalt met Poetin? Eerst schiet men een gevechtsvliegtuig neer van de Russische luchtmacht en zweert zij geen spijt te hebben van deze actie. Erdogant raasde en tierde: “Turkije had het recht zich te verdedigen omdat haar soevereine grondgebied werd betreden zonder toestemming. Wij zullen nooit onze excuses aanbieden aan Rusland”.

Zie de situatie 9 maanden later: Turkije heeft haar excuses aangeboden en Russische toeristen gaan weer gezellig op vakantie naar Turkije. Erdogan en Poetin zijn weer de dikste dictatoriale maatjes.

Blijkbaar boezemt deze coöperatie het westen zo een angst in, dat zij haar Koerdische bondgenoot verraadt om Turkije, welke juist niks ondernam tegen IS, weer aan haar kant te krijgen?

Dat Turkije nu de soevereiniteit van het Syrische grondgebied schendt door deze te betreden met tanks, is blijkbaar geen overtreding van de internationale wetten? Ook toen men vorig jaar het Zuid-Koerdische luchtruim betreedde en Koerdische dorpen bombardeerde, waarbij burgers omkwamen, veroordeelde het westen deze moorden niet. Laat staan dat zij veroordeelde dat vloog in luchtruim waar zij niet mocht komen.

De aanval vorige week op Jarablus was er enkel één om de Koerden een halt toe te roepen. Zo kunnen de bondgenoten van Turkije, waaronder het voormalige terroristische Al Nusra welke gelinkt is aan Al Qaida, oprukken en terrein heroveren op de Koerden. IS had Jarablus allang verlaten en het zogenaamde vechten was alleen maar een schijnvertoning. Dus tegen wie vocht Turkije dan in Jarablus? Waarom stuurde zij tientallen tanks, gevechtsvliegtuigen en soldaten de grenzen over?

De situatie loopt ondertussen enorm uit de hand en er dreigt een nieuwe oorlog waar de Koerdische bevolking alweer de dupe van zal worden. Turkije heeft al in eigen land aangetoond het doden van burgers heel normaal te vinden. Ook in Rojava heeft zij ondertussen al tientallen Koerdische burgers gedood.

De YPG aangegeven dat zij, ondanks dat Turkije daar niks te zoeken heeft, haar troepen niet zal terugtrekken en zal strijden voor het Koerdische grondgebied indien dit nodig is. Ook als dit tegen Turkije is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here