Vrijheid voor parlementariërs HDP in Turkije

0
304

HDPIn Turkije zijn donderdagnacht 12 HDP parlementariërs opgepakt, waaronder de 2 co-voorzitters Selahattin DEMIRTAS en Figen YUKSEKDAG en de fractievoorzitter Idris BALUKEN.

De politie viel hun woningen en het HDP hoofdkwartier binnen.

Dit is een regelrechte staatsgreep dat Erdogan en zijn regime uitvoeren op de vrijheid van het volk. De HDP is met 59 vertegenwoordigers de derde grootste partij van Turkije en kreeg 6 miljoen stemmen. Met loze beschuldigingen wordt nu hun democratisch recht van participatie aan politiek en hun stem met staatsgeweld in de kiem gesmoord.

De arrestatie van de volksvertegenwoordigers kan op geen enkele juridische en politieke gronden verklaard worden. Dit is niets anders dan een stuiptrekking van de stervende democratie in Turkije, als het al niet dood is. In mei 2016 werd de onschendbaarheid van de parlementariërs opgeheven met een wet dat volledig op maat was gemaakt voor de HDP parlementariërs. Zoals algemeen geweten, de sterke opkomst van deze partij heeft de AKP-meerderheid verhinderd, waardoor Erdogan’s plannen voor de grondwetswijziging werd gedwarsboomd. Met een grondwetswijziging wilt Erdogan zijn “versterkt” presidentieel systeem installeren.

De HDP, zowel als parlementaire kracht maar ook als maatschappelijke kracht, is de enige partij in Turkije die zich effectief verzet tegen de dictatoriale plannen van Erdogan. Daarom is de HDP onder schot geplaatst. Niet alleen de parlementariërs zijn in het vizier. Ook de gewone partijleden en de HDP burgemeesters worden massaal opgepakt of van hun functie ontheven.

De Koerden en de democratische krachten van Turkije accepteren dit niet. Zij hebben een traditie van verzet. Dat weet Erdogan ook, en doet er alles aan om het ongenoegen te verbergen of in de kiem te smoren. Politie- en legergeweld is continu aanwezig. Sinds vannacht zijn ook Twitter, Facebook, Youtube en Whatsapp geblokkeerd in Turkije. Wat de staat ook doet, het volk heeft een stem en zal die ook uiten.

De Koerden in Europa hebben dat al gedaan. Vannacht zijn in tientallen Europese steden spontane acties geweest. De Koerdische gemeenschap gaat om 11h een sit in houden voor het Europees parlement op het Luxemburgplein in Brussel.

Daarmee willen we de houding van de EU en de landen van de Europese Unie aanklagen omdat zij zeer stil en passief blijven voor de gebeurtenissen in Turkije. Al sinds juli 2015 is Turkije terug gevallen in een geweldsspiraal en de mensenrechtenschendingen scheren hoge toppen. Er is geen enkel Koerdisch TV of krant overgebleven in Turkije. De houding van de nationale overheden in Europese landen en de Europese Unie geeft Erdogan meer moed dan dat die hem tegenhouden. Ons protest is deels ook daartegen.

We roepen alle politieke partijen en alle parlementsleden op luid hun stem tegen deze praktijken te laten horen en solidair te zijn met hun Turkse en Koerdische collega’s.

 

Demned

Raad van de Koerdische gemeenschap van Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here