Hongerstakingen in de Turkse gevangenissen

0
424

Hongerstakingen in de Turkse gevangenissen; een update tot heden
13 April 2017

 

De hongerstakingen van politiek gevangenen in de Turkse gevangenissen hebben een cruciale punt bereikt. De protesten zijn op 15 februari gestart in de streng bewaakte gevangenis Sakran in Izmir om aandacht te vragen voor de grove mensenrechtenschendingen, de inhumane leef condities in de Turkse gevangenissen, de isolatie van de gevangen PKK-leider Abdullah Öcalan en voor Erdogan’s vernieuwde onderdrukkingspolitiek en oorlog tegen de Koerden.

Op 23 maart 2017 hebben Tweede Kamerleden van het kersverse kabinet een motie ingediend, waarin de regering wordt oproepen om zich in te zetten voor de vrijlating van democratisch gekozen parlementariërs in Turkije die al maanden gevangen worden gehouden.  Nederlandse Kamerleden van 9 politieke partijen (SP, GroenLinks, CDA, Partij voor de Dieren, PVV, 50 Plus, ChristenUnie, PvdA en SGP) hebben hun solidariteit betoogd aan hun collega’s in Turkse gevangenissen door op de foto te gaan met portretten van de dertien gedetineerde HDP-parlementariërs.

Op maandag 10 april zijn er Koerdische Nederlanders eveneens in Den Haag in hongerstaking gegaan om solidariteit te betuigen aan de hongerstakers in de Turkse gevangenissen.

Hieronder volgt een korte update van de hongerstaking in Turkse gevangenissen tot heden:

  • Sinds 15 februari, zijn er honderden politieke gevangenen voor onbepaalde tijd in hongerstaking gegaan in 8 verschillende gevangenissen. Daarvan zijn 34 Hongerstakers vrouwelijke gevangenen.
Hongerstaking voor onbepaalde tijd (update vanaf 13 April 2017)
Startdatum Gevangenisfaciliteit Totaal aantal gevangenen in hongerstaking Op 13 april 2017
15 Februari Sakran T2 8 58
15 Februari Sakran T3 5 58
22 Februari Sakran’s Vrouwenafdeling 5 51
23 Februari Sincan’s Vrouwenafdeling 7 50
1 Maart Sakran T4 8 44
8 Maart Tekirdag T-1 10 37
15 Maart Tarsus Vrouwenafdeling 5 30
22 Maart Sakran T4 7 23
27 Maart Bolu F Type 10 18
30 Maart Antalya L type 5 15
1 April Hatay T Type 11 13
3 April Sincan’s Vrouwenafdeling 9 11
4 April Kepsut 6 10
5 April Menemen 4 9

 

  • Ter solidariteit voor de hongerstakingen van onbepaalde tijd zijn sinds 15 maart politieke gevangenen afwisselend een 5-daagse hongerstaking aan het houden in andere gevangenissen in Turkije.
  • Gevangene HDP-parlementsleden Ayhan Bilgen, voormalig HDP-parlementair woordvoerder, Meral Danis Bestas en Nihat Akdogan zitten op hun 12e dag van solidaire hongerstakingen. In haar statement naar de pers op 4 april geeft M.S. Bestas het volgende weer;

“Gedetineerden in Sakran en Tekirdag gevangenissen verkeren in een kritische fysieke conditie en bevinden zich momenteel op de rand van leven en dood. Onze hongerstaking, die op 1 april 2017 is gestart, is simpelweg een oproep aan de regering om “zich aan de wetgeving te houden”. Desalniettemin, zijn de eisen van de gevangenen in hongerstaking niets anders dan humaan en legaal te noemen. Wij, de afgevaardigden, hebben geen eisen voor onszelf. Onze enige eis is enkel de beëindiging van de inhumane en denigrerende praktijken jegens de gevangenen in Turkije.”

  • De bestuurders van de gevangenissen hebben tot op heden geen reactie gegeven op de hongerstakers. Willekeurige druk op de protesterende gevangenen groeit enorm met toenemende gevaren op hun gezondheid en levens.
  • Volgens de HDP-rapporten van het gevangeniscomité zijn er verschillende incidenten geweest jegens de hongerstakers;
    – Ondanks meerdere aanvragen krijgen de hongerstakers in de Tarsus gevangenis, die al 23 dagen staken, geen toediening van Vitamine B12, wat cruciaal is voor de gezondheid van de stakers.
    – Op 16 maart 2017 zijn gevangenen in de streng bewaakte Van T-Type gevangenis verplaats van het oosten van het land naar de gevangenis in Tekirdag in het westen van Turkije. De stakingen zijn al 9 dagen bezig en ondanks de verplaatsing gaan de protesten door.

-Een andere groep protesterende gevangenen in de Van gevangenis zijn verplaatst naar Bandirma F-Type gevangenis, nogmaals helemaal in het Westen van Turkije; dit is gebeurd onder gewelddadige omstandigheden waarbij gevangenen fysiek gemarteld zijn.
– Op 3 april 2017 zijn ook familieleden van de hongerstakers in de Sekran gevangenis in Izmir (een T4 gevangenis) verbaal en fysiek aangevallen door gevangenisbewakers.

Wij roepen de Nederlandse regering op om zich in te zetten voor de vrijlating van democratisch gekozen HDP-parlementariërs, die in Turkije al maanden gevangen worden gehouden. Ook roepen wij de Nederlandse media en de verschillende instanties op om aandacht te besteden aan de kritieke situatie van gevangenen in Turkije en aan de schendingen van de mensenrechten.
DEMNED

Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here