Fractieleider Pro Koerdische HDP partij uitTurks parlement gezet

0
213

Fractieleider Pro Koerdische HDP partij uitTurks parlement gezet

Eén van de twee fractieleiders van de HDP (derde oppositie partij in Turkije, red.) mevrouw Figen Yüksekdag is door een schandalig gerechtelijk vonnis uit het parlement gezet, nadat ze drie maanden eerder uit het bed werd gelicht en gearresteerd is. Ze werd ongegrond beschuldigd van het verspreiden van terroristische propaganda: een veroordeling, die in Turkije vaak wordt gebruikt tegen iedereen, die het niet eens is met Erdogan en met het beleid van de AKP partij van Erdogan en de ideologie van de extreem nationalistische MHP partij (ook bekend als de Grijze Wolven).

De uitspraak in eerste aanleg dateert van 6 maanden terug. De rechter die destijds de zaak van Figen Yuksekdag heeft behandeld, is later ontslagen en gevangen gezet in verband met vermeende banden met de Gulen-beweging en zijn rol bij de militaire coup van 15 juli vorig jaar; deze rechter is ook veroordeeld als ‘terrorist’.

De Turkse OM eiste voorheen voor de twee HDP-voorzitters, de heer Selahattin Demirtas en mevrouw Figen Yüksekdag, bij elkaar een gevangenisstraf van 142 jaar. Beide lijsttrekkers zitten tot op heden vast. Onlangs heeft een ander door de AKP geïnstalleerde rechter de co- voorzitter van de HDP partij, de heer S. Demirtas ook veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 maanden. Hiermee werd bewust de weg vrijgemaakt om ook de zetel van Demirtas af te nemen.  Erdogan, de AKP partij en de MHP partij willen met deze veroordeling ervoor zorgen dat de maatschappij verder polariseert, zodat rechtse kiezers massaal “JA” stemmen tijdens het referendum op 16 april 2017. Zo worden democratisch verkozen HDP-leden en parlementariërs, waar miljoenen kiezers op gestemd hebben,  zonder enkele concrete bewijzen vastgezet en veroordeeld.

DemNed verzoekt de Europese Unie, Nederlandse regering en de VN deze zeer tragische gebeurtenissen in ogenschouw te nemen en te veroordelen. Daarnaast wordt verzocht om sancties op de Turkse regering te leggen, om zodoende druk uit te oefenen op het vrijlaten van onschuldige parlementariërs en journalisten.
DemNed
Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here