Europese Unie te soft naar Turkije toe.

0
224

demonstratie 12november

De Turkse politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag 4 november 2016 vele parlementariërs van HDP (politieke partij bestaand uit etnische minderheden) opgepakt. Dit volgt op de aanhoudende politieke zuivering die wordt uitgevoerd door de regerende AK-Partij van president Recep Erdogan.

Nadat de AKP in de laatste verkiezingen de meerderheid in het Turkse parlement verloor aan de nieuwe progressieve partij HDP,  is het systematisch begonnen met het aftakelen van zijn politieke tegenstanders en de rechtstaat.

De HDP parlementariërs verloren hun politieke immuniteit, kregen per parlementariër meerdere rechtszaken aangespannen en werden door de gecontroleerde staatsmedia voortdurend als terroristisch bestempeld.

DemNed maakt zich enorme zorgen over de eventuele consequenties die voortvloeien uit de arrestaties. Het lijkt erop dat de Turkse regering pertinent de HDP parlementsleden achter slot en grendel wilt houden met behulp van zijn terrorismewetgeving. Erdogan gebruikt deze wet om alles en iedereen op te sluiten die enige kritiek heeft op hem.

De EU spreekt haar zorgen uit over de situatie in Turkije, maar concrete maatregelen ontbreken. Het enkel uitspreken en vervolgens verder gaan met de onderhandelingen, stopt Erdogan niet met zijn zijn dictatoriale mensenrechten schendende handelingen.  Integendeel het geeft hem meer macht en meer ruimte om zijn gang te gaan. Wij verzoeken ook de EU en de Nederlandse regering hier een sterk standpunt in te nemen en de vrijlating van de HDP-parlementariërs te eisen en de gesprekken tot toelating in de EU op te schorten.

Het is niet langer een optie om de huidige Turkse regering te gedogen in zijn gijzeling van de Europese Unie en de mensenrechtenschendingen die het pleegt in eigen land.

DemNed organiseert samen met andere organisaties uit Noord-Koerdistan en Turkije op 12 november 2016 om 14.00 uur een demonstratie op het Beursplein in Amsterdam om aandacht voor bovengenoemde te vragen.
DemNed
Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan
Tel: 0687354080

demonstratie 12november

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here