Erdogan, wil nu ook media in Europa sluiten

0
330

In de afgelopen 12 maanden zijn er in Turkije alleen al 150 tv-, radiozenders en dagbladen gesloten en zijn er honderden journalisten gearresteerd en gevangengezet. Nu heeft Erdogan de aanval ingezet op Koerdische tv-kanalen die vanuit Europa uitzenden.

Het Europese Eutelsat (Franse satelliet) heeft gehoor gegeven aan de Turkse overheid om de tv-kanalen Ronahi tv, News Channel en Sterk tv van de satelliet te halen en de uitzendingen hiermee te blokkeren

Turkije staat op de 155ste plek van 180 landen als het gaat om vrije pers (Reporters Zonder Grenzen). Erdogan en zijn AKP-regering doen er alles aan om alle kritische media in binnen- en buitenland de mond te snoeren. Koerdische tv-kanalen die vanuit Europa uitzenden worden onder druk van Erdogan gesloten en uitzendingen onmogelijk gemaakt.

In september 2016 heeft Turkije al geprobeerd om Eutelsat te bewegen tot het stopzetten van diverse Koerdische zenders. Eutelsat is destijds Turkije tegemoet gekomen en heeft de frequenties, waarop deze zenders uitzonden, geblokkeerd. De zenders hebben hierop Eutelsat aangeklaagd en hebben deze zaak tegen Eutelsat gewonnen. Eutelsat werd gedwongen de frequenties weer vrij te geven voor uitzendingen op straffe van een geldboete voor elke dag dat de zenders niet mochten uitzenden. Ondanks de rechterlijke uitspraak weigerde men de frequenties weer open te stellen.

In de afgelopen periode heeft de Turkse overheid wederom het verzoek neergelegd bij Eutelsat. Wij doen een oproep aan leden van de internationale media, maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor de burgerrechten, Europese parlementariërs en politici, politieke activisten, mensenrechtenorganisaties en internationale organisaties op om:

–           Eutelsat te veroordelen voor deze ondemocratische handelingen waarbij alle rechten inzake de persvrijheid (een internationaal recht) geschonden worden;

–           Eutelsat op te roepen te stoppen met blokkeren van de licenties waarop Koerdische zenders uitzenden;

–           Turkije te veroordelen voor haar onderdrukkingen politiek jegens de onafhankelijke Koerdische en Turkse media welke indruist tegen elk vorm van de democratische grondbeginselen waaronder de persvrijheid

In Europa is het recht op persvrijheid een van de pijlers van de Europese gemeenschap. Deze rechten zijn in Turkije nu volledig ontnomen van burgers en ze worden nu voorzien in eenzijdige propaganda van de regering van Erdogan. Turkije is met de stappen in de afgelopen periode volledig afgegleden naar een dictatuur waarbij de oppositie volledig monddood is gemaakt.

DEMNED

Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here