Demonstratie tegen de heksenjacht op Koerden in Koerdistan en Nederland

0
821

Zaterdag 24 september zullen leden van de Koerdische gemeenschap in Nederland een looptocht houden in Den Haag. Deze demonstratie is bedoeld om de anti-Koerdische politiek van zowel Turkije als Nederland onder de aandacht van het grote publiek te brengen.

De demonstratie zal om14.00 uur starten op het Koningin Julianaplein (Centraal Station) te Den Haag en zal gaan tot het Spui. Hier zullen diverse sprekers een toespraak houden met als onderwerp de zuiveringen die plaatsvinden in Turkije en het voorgenomen plan van de Nederlandse politie om Koerden in Nederland te registreren.

Sinds begin september zijn in 24 Koerdische gemeenten democratisch gekozen bestuurders afgezet. Onder het mom van contacten met verboden Koerdische organisaties zijn  burgemeesters en gemeetenraadsleden uit hun functies ontheven. Het bestuur van deze gemeenten is vervolgens in handen gegeven van Erdogan-gezinde bewindsvoerders. Dit alles om de totale macht in handen van Erdogan te krijgen.

Ook zijn in de tussentijd al ruim 11.500 Koerdische leerkrachten geschorst om dezelfde reden.  De vraag is wie de volgenden zijn die zullen worden “gezuiverd?”

Vorige week berichtte de Telegraaf dat de Nederlandse politie Koerden zal registeren, waarvan men vermoedt dat die sympathiseren met de PKK. Naast het feit dat dit doet denken aan de Jodenjacht gedurende de Tweede Wereldoorlog, toen Joden werden geregistreerd en een ster moesten dragen, lijkt het er op dat men in Nederland wederom naar de pijpen van Erdogan danst.

Was het niet Nederland die  in 2002 tegen het plaatsen van de PKK op de zwarte lijst van de EU was?  Omdat de meerderheid van EU-landen voor was, besloot de Nederlandse overheid hier toch met tegenzin in mee te gaan. Desondanks is de PKK in Nederland geen verboden organisatie. Des te vreemder het nu is dat de politie toch over gaat tot een dergelijk registratiesysteem.

Diverse Koerdische organisaties in Nederland zijn ondertussen al in actie gekomen om te kijken of dit registratiesysteem legaal is en of dit middels juridische stappen tegengehouden kan worden. Men is bang om in een dergelijk systeem opgenomen te worden. Aangezien er ook binnen het landelijke politiekorps Erdogan-gezinde Turken werken, is de kans aanwezig dat deze gegevens gelekt zullen worden naar Turkije. Dit maakt het voor deze Koerden onmogelijk om Koerdistan of Turkije nog te bezoeken, omdat zij meteen gearresteerd zullen worden.

 

DemNed

Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here