De co-voorzitter van de HDP, De heer S. Demirtas krijgt hartspasme in de gevangenis. Hij wordt niet naar het ziekenhuis gebracht.

0
430

selahatin-demirtasDe co-voorzitter van de HDP, De heer S. Demirtas krijgt hartinfarct in de gevangenis. Hij wordt niet naar het ziekenhuis gebracht.

Op vrijdag 15 juli jongstleden is er een couppoging geweest door een kliek binnen het Turkse leger dat uiteindelijk is mislukt. Het is nog steeds niet duidelijk wie de coupplegers zijn: Gülenisten of Kemalisten of een doorgestoken kaart van Erdogan en zijnen. Deze coup heeft het land in een neerwaartse spiraal doen zetten.

Sinds deze coup d’etât heeft president Erdogan niet alleen de daders van de coup opgepakt maar ook de maanden daaropvolgend de jacht geopend op al zijn politieke tegenstanders onder het mom van “terrorismebestrijding” en “arrestatie van coupplegers”. Naast het arresteren en criminaliseren van al zijn politieke tegenstanders heeft de AK-partij ook alle mediaplatformen omgedraaid in AKP-mondstukken waardoor de waarheid vaak niet meer het daglicht ziet in Turkije. Een recent voorbeeld is de arrestatiegolf waarbij 235 onschuldige HDP- politici worden opgepakt na de aanslag in Istanbul op 10 december j.l.

In de maanden volgend op de coup heeft president Erdogan en zijn AK-partij tientallen HDP-parlementariërs en gekozen burgemeesters opgepakt waaronder de co-voorzitter Selahattin Demirtas en tot op heden worden nog steeds dagelijks HDP leden opgepakt en worden functies die voorheen bekleed waren door HDP’ers vervangen door AKP-functionarissen. Demirtas is op de avond van 3 november 2016 uit zijn bed gelicht en zit sindsdien in een zwaarbewaakte gevangenis in isolement.

Ondanks eerdere kreten en zorgen vanuit de Koerdische gemeenschap voor het welzijn van Selahattin Demirtas is het vandaag toch misgegaan. Er deden al eerder de geruchten rond dat Demirtas gemarteld zou worden en dat er binnen de gevangenis beloningen werden beloofd om hem te laten vermoorden. Demirtas is geplaatst in een cellenblok met criminelen die extreem rechtse zijn of sympathiseren met  IS en jihadistische terroristenorganisaties.

Vandaag is het nieuws naar buiten gekomen dat Demirtas aan een hartinfarct heeft geleden. Dit nieuws geeft de Koerdische gemeenschap overal op de wereld een enorme dreun. Dit is voor onze gemeenschap een bevestiging van de angsten die spelen en is een voorbode voor grootse escalaties in Turkije.

Het is daarom van belang dat de Nederlandse regering en Europese Unie per direct het welzijn van Selahattin Demirtas waarborgen en eisen voor zijn vrijlating en een onafhankelijk toezichthoudende functie op zich nemen.

Dit kan zo niet langer en wij van DemNed veroordelen de handelingen van de Turkse staat ten strengste! Genoeg!
DemNed
Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here