Bloedige start van het nieuwe jaar in het nieuwe Turkijevan aanslagen

0
244

Bloedige start van het nieuwe jaar in het nieuwe Turkije van aanslagen

Bij een aanslag op club Reina in Istanbul tijdens de nieuwjaar wisseling zijn 39 mensen omgekomen. Ook zijn tientallen mensen gewond geraakt waarvan vier nog in levensgevaar verkeren.

Deze  informatie is vandaag bekend gemaakt door de gouverneur van Istanbul. Wie de aanslag heeft gepleegd en waarom deze is gepleegd, is nog onduidelijk. Opmerkelijk is dat de aanslagpleger (s) zeer makkelijk club Reina binnen konden komen en ook gemakkelijk weer konden ontvluchten. Ook is het opmerkelijk dat de Turkse veiligheidsdiensten de dader(s) nog niet hebben opgepakt en nog niets weten over zijn/haar identiteit, terwijl bij eerdere aanslagen daders sneller werden aangewezen. Volgens getuigen hebben diverse daders in het wilde weg geschoten met automatische wapens.  De premier van Turkije, Binali Yildirim, houdt het op één verdachte en zegt dat dergelijke aanslagen overal kunnen plaatsvinden en bagatelliseert daarmee de ernst van dit soort aanslagen. De Turkse media, die nu nog alleen maar uit overheidsgezinde media bestaat (de oppositie media is immers de kop ingedrukt) herhaalt deze boodschap van de premier en verwijst herhaaldelijk naar het westen waar dit soort aanvallen ook veelvuldig zouden voorkomen.

De aanslag komt in een periode dat er in Turkije hevig wordt gediscussieerd over het al dan niet vieren van Kerstmis en nieuwjaar. Erdogan en zijn aanhangers zijn voorstanders van een verbod op het vieren van deze feesten. In de ultraconservatieve krant Milat verscheen zelfs een artikel waarin werd verklaard dat alles en iedereen die Kerst of nieuwjaar viert, moesten worden opgeblazen. In een andere radicaal-conservatieve krant, Milli Gazete, werd zelfs het volgende geschreven: “Dit is een laatste waarschuwing! Vier het niet”. Dit soort retoriek wordt door Erdogan gedoogd en zelfs toegejuicht, omdat deze passen binnen zijn politiek waarbij de sharia, de islamitische wetgeving, de boventoon voert. Progressief Turkije is bang dat hij deze zal invoeren, zodra hij alle macht in handen krijgt. Deze conservatieve politiek heeft tot diverse bloederige aanslagen in Turkije geleid, met vele burgerslachtoffers tot gevolg.

DemNed wil hierbij haar medeleven betuigen aan de familieleden en nabestaanden van de slachtoffers van deze verschrikkelijke aanslag en wenst hen veel sterkte toe in deze zware tijden.

DemNed
Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here