Belgisch gerechtshof: ‘PKK is geen terroristische organisatie’.

0
2093

14 september 2017

Brussel – Het Belgische gerechtshof heeft zich vandaag uitgesproken over de zaak waarbij 36 Koerdische politici terecht stonden. Die volgens de Belgische en Turkse aanklagers deel uit maken van een ‘terroristische organisatie’. De zaak waarbij prominente politici zoals: Remzi Kartal, Adem Uzun en Zubeyir Aydar terecht staan, loopt al vanaf 2006.

‘Er vindt een gewapende strijd plaats in Turkije en de PKK is een strijdende partij in dit conflict. Waardoor de PKK niet als terroristische organisatie gezien kan worden’. Zo luidt de uitspraak van het Belgische gerechtshof. Tevens benadrukt het gerechtshof dat de bevolking niet het doelwit is tijdens gewapende aanvallen van de PKK. ‘Het doel van de PKK is niet het terroriseren van het volk, maar op komen voor de rechten van de Koerden’ aldus het gerechtshof.

Ook ziet het gerechtshof geen relatie tussen de TAK en de PKK, die wel geclaimd wordt door de Turkse staat. Hieruit concludeert het gerechtshof dat de PKK niet als terroristische organisatie gezien kan worden. Waardoor de politici niet volgens de Belgische anti – terreur wet vervolgd kunnen worden.

De PKK staat al sinds het jaar 2002 op de Europese terreurlijst, waar de PKK ten onrechte op geplaatst is onder druk van Turkije. Deze uitspraak is een grote stap om dit onrecht recht te zetten. Wij als DemNed zijn zeer tevreden met deze uitspraak, die laat zien dat de Koerdische vrijheidsstrijd een legitieme strijd is. Wij roepen dan ook de Nederlandse staat op, om ook de PKK van de terreurlijst af te halen.

DemNed
Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here