Succesvolle eerste conferentie DemNed in Nijmegen

0
973

Nijmegen – Afgelopen zaterdag, 30 september 2017, organiseerde DemNed zijn eerste conferentie ‘Radicale Democratie’ aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. In een klassieke collegezaal waren Sadet Karabulut (Tweede Kamer lid SP), Joost Jongeren (Assistent professor sociologie en antropologie aan de Wageningen Universiteit) en Sinam Mohamed (Vertegenwoordiger buitenlandse zaken Democratische Federatie van Noord-Syrë) aanwezig als gastsprekers.

Tijdens de conferentie werd een kritische blik geworpen op de tekortkomingen van het democratische stelsel in Nederland. De centrale vraag hierbij was of het mogelijk is om bepaalde aspecten van andere democratische stelsels te implementeren in het Nederlandse stelsel. Een van die alternatieve stelsels is het ‘democratisch confederalisme’, een ideologie die momenteel wordt toegepast in Rojava (Noord-Syrië). De conferentie begon dan ook met een voordracht van Joost Jongeren, die inhoudelijk inging op de betekenis van het democratisch confederalisme. Hierbij ging het voornamelijk om dat het volk zichzelf bestuurt in de vorm van volksraden. De thema’s gendergelijkheid, ecologie, gelijkheid en actief burgerschap staan hierin centraal.

Vervolgens nam SP-kamerlid Sadet Karabulut het woord over. In haar toespraak lichtte zij de democratie in Europa toe, waardoor het verschil tussen het democratisch confederalisme en het Europese democratische stelsel duidelijk werd. Tot slot hield Sinam Mohamed een pleidooi over hoe het democratisch confederalisme in de praktijk wordt uitgevoerd. Het democratisch confederalisme beperkt zich niet alleen tot de Koerden. Alle volkeren die in het Noorden van Syrië leven, hebben het recht om zichzelf te kunnen besturen. Volgens Sinam Mohamed biedt het democratisch confederalisme een uitkomst voor de complexe situatie in Syrië.

Na afloop was er de gelegenheid om vanuit het publiek vragen te stellen aan de gastsprekers. Dit leidde tot interessante discussies die nog lang na de conferentie door bleven gaan. Het publiek was in groten getale aanwezig en waren zeer te spreken over de conferentie. DemNed ziet de conferentie als geslaagd, waardoor in de toekomst nog meer conferenties georganiseerd zullen worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here